Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 producten in 🏬 8 webshops

Wurlitzer

Wurlitzer is al meer dan 150 jaar een toonaangevend merk van jukeboxen. Het meest iconische model dat Wurlitzer op de markt heeft gebracht is de 1015. De familie Wurlitzer begon oorspronkelijk met het maken en verkopen van kleine muziekinstrumenten in de 17de eeuw. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werden de eerste Wurlitzer jukeboxen gemaakt, die tegenwoordig echte klassiekers zijn.

De geschiedenis van Wurlitzer

De oprichter van Wurlitzer, Rudolph Wurlitzer, kwam uit Duitsland en emigreerde op 24 jarige leeftijd naar Amerika. Drie jaar later in het jaar 1856 richtte hij ‘The Rudolph Wurlitzer Company’ op. In eerste instantie importeerde hij muziekinstrumenten van zijn familie uit Duitsland naar Amerika. Maar na een aantal jaren werd de productie verplaatst en in 1880 werd de eerste Wurlitzer piano gebouwd in de Verenigde Staten. Een jaar later, in 1896, volgde de eerste munt-bediende elektrische piano. Dit was het begin van het succes voor Wurlitzer. De eerste jukebox zou de volgende stap worden.

De eerste Wurlitzer jukeboxen

Farny Wurlitzer kocht in het jaar 1933 een gepatenteerd jukebox-mechanisme en huurde hooggeschoolde professionals in voor het design en de marketing. Samen met deze mensen ontwikkelde hij de eerste Wurlitzer jukebox, genaamd ‘The Debutante’. In de jaren daarop werden de jukeboxen op grote schaal geproduceerd. Gedurende de jaren 40 van de vorige eeuw werd de styling van de jukeboxen gedaan door een getalenteerde ontwerper genaamd Paul Fuller. Hij ontwierp onder andere de modellen 700, 750 en 850. Deze ontwerpen werden meteen klassiekers. Hierdoor vestigde Wurlitzer zich als als een definitieve speler binnen de markt.

Model 1015

Aan het einde van de oorlog in het jaar 1946 nam de verkoop van de Wurlitzer 1015 toe. De mensen waren gefascineerd door de styling, details, de bubble tubes en de mooie kleuren. Dit is de voorloper van het hedendaagse One More Time-model. Dit is de meest succesvolle jukebox aller tijden.
De daarop volgende decennia waren de gouden jaren voor de jukebox en Wurlitzer bleef met innovatieve ontwerpen komen. De geluidskwaliteit van de jukeboxen werd verbeterd en stereogeluid verving al snel mono. In deze periode gingen het aantal RPM’s ook naar beneden van 78 naar 45. Wurlitzer was een voorloper met het toepassen van nieuwe technologieën, maar door de komst van de televisie begon de populariteit toch enigszins af te nemen. De afgelopen jaren is de belangstelling voor jukeboxen weer toegenomen, maar het is vooral een symbool geworden voor ‘die goede oude tijd.

🎵 Jukebox Expert
Logo