Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: πŸŽ–οΈ 543 producten in 🏬 8 webshops

Platenspelers

Een platenspeler brengt een nostalgische sfeer met zich mee. Blader weer eens heerlijk door je platencollectie heen, kies de juiste muziek voor dit moment, haal die mooie glanzende plaat tevoorschijn en leg hem op je platenspeler. De plaat begint langzaam te draaien en de naald komt zacht neer op de plaat. En dan hoor je die fantastische muziek… Heb jij ook zo’n zin om je platenkoffer weer van zolder te halen? Hieronder vind je ons uitgebreide assortiment platenspelers om je platen weer te kunnen afspelen.

Populaire platenspelers op Bol.com kopen

Nostalgie van niet zo heel lang geleden

Voor de echte muziekliefhebber gaat er niets boven vinyl. De muziek uit een platenspeler doet je terugdenken aan vroeger. Nadat de cd zijn intrede gemaakt heeft, nam de populariteit van de grammofoonplaat af. In het begin werden muziekalbums nog op zowel cd als lp uitgebracht, maar dat gebeurde steeds minder. Sinds een paar jaar hebben de platenspeler en de lp een comeback gemaakt en is in steeds meer interieurs weer het nostalgische geluid van toen te horen.

Een stukje geschiedenis

De fonograaf, de voorloper op de platenspeler werd uitgevonden in 1878 door Thomas Edison. Met dit apparaat lukte het hem voor het eerst een geluidsfragment op te nemen en weer af te spelen. Aan het begin van de twintigste eeuw vond Emile Berliner de grammofoonplaat uit. De platenspeler werd sinds zijn uitvinding natuurlijk steeds verder ontwikkeld. Tot aan de jaren zestig moest je de arm van de platenspeler bijvoorbeeld nog zelf op de plaat zetten en er weer afhalen, terwijl dat later steeds meer automatisch gebeurde.

De naald van de platenspeler

Een platenspeler heeft uiteraard een naald nodig om de muziek af te spelen. Deze bevindt zich aan het einde van de naalddrager. In eerste instantie werden de naalden gemaakt van metaal. Het nadeel hiervan was dat ze erg snel sleten, waardoor ze na iedere plaat vervangen moesten worden. Later werden naalden meestal gemaakt van saffier, diamant of een kunststof variant daarop. Daarnaast werd de naald elektronisch versterkt, zodat er minder druk op stond. Daardoor ontstond ook minder slijtage.

🎡 Jukebox Expert
Logo