Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: ๐ŸŽ–๏ธ 543 producten in ๐Ÿฌ 8 webshops

Radio’s

Luister je het liefst de hele dag door naar de radio? Iedere radiofanaat vindt in ons uitgebreide assortiment zeker een geschikte radio voor het beluisteren van zijn favoriete radiostation. In onze webshop vind je een groot aanbod retro radioโ€™s, die je meenemen naar de tijd waarin de radio รฉรฉn van de weinig media was die men in huis had. Toch zijn de radio’s qua techniek helemaal bij de tijd, want met veel modellen kun je zelfs digitale radiozenders ontvangen via DAB+. Ga terug in de tijd met een van de retro radio’s uit ons aanbod.

Koop online een radio op Bol.com

Korte geschiedenis van de radio

Het eerste radiostation werd opgericht in 1897 aan de Engelse kust bij Wright. De Italiaan Guglielmo Marconi kon in Italiรซ niet doen wat hij wilde en verhuisde naar Engeland om verder te gaan met zijn experimenten. Hier richtte hij het eerste radiostation ter wereld op. De eerste Nederlandse radiozender werd opgericht in 1919. In het begin werden via de radio alleen morse-signalen verstuurd, maar met de uitvinding van de elektronenbuis in 1906 werd het mogelijk echte geluiden uit te zenden. Na de uitvinding van de transistor in 1947 konden veel kleinere ontvangers ingebouwd worden, waardoor de radio bruikbaarder en energiezuiniger werd.

Het verschil tussen AM, FM en DAB+

Een radio maakt gebruik van een draaggolf om een radiosignaal te ontvangen. De meestvoorkomende draaggolven zijn AM, FM en DAB+. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze drie? Het AM-signaal komt uit de tijd van de eerste radioโ€™s en is een afkorting van amplitudemodulatie. Amplitudemodulatie is de vroegste manier om geluidsoverdracht te bereiken. Het signaal wordt overgebracht door de amplitude van de draaggolf te laten variรซren, evenredig met de amplitude van het over te dragen geluidssignaal. Omdat deze techniek vrij storingsgevoel is, ging men al snel experimenteren met frequentiemodulatie (FM). Daarbij wordt gebruikgemaakt van kleine modulaties in de golflengte (de frequentie) om een bronsignaal te verzenden en te ontvangen. Bij FM blijft de amplitude van het signaal dus constant, maar varieert de frequentie in het ritme van het over te brengen geluid. Bij deze techniek is de geluidskwaliteit beter dan bij AM. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting. Via deze digitale techniek is een storingsvrije ontvangst mogelijk en kunnen nog meer zenders ontvangen worden.

๐ŸŽต Jukebox Expert
Logo